TERNEUZEN – Koorzangers schrikken niet terug van een regenbui en hun publiek ook niet. Dat bleek zaterdag bij de Korenroute die Popkoor EigenWijs uit Terneuzen voor de derde keer hield

Het evenement van EigenWijs is uitgegroeid tot een drukbezocht korenfestival waar koren uit heel Nederland in alle genres op afkomen. Klassiek, folk, pop, meezingers, musical of gospel, er klinkt voor elk wat wils. Daar doet EigenWijs veel moeite voor: “We beginnen in januari met koren aan te schrijven”, vertelt voorzitter Evalien Loof. Ook op de dag zelf leidt EigenWijs alles in goede banen. Bij ieder podium staat een gastheer- of vrouw en er staan wegwijzers naar alle elf podia. De sfeer is overal anders, zo zingt popkoor 2Gether het stemmige Hallelujah van Leonard Cohen in de Grote Kerk en in café De Vriendschap bezingt het Truzements Mannenkoor met accordeonbegeleiding en een snik het droevige lot van een meisje genaamd Patsy. Dat veel optredens binnen zijn, komt goed uit: het regent en miezert onophoudelijk.

Er zijn echter ook plekken waar met net zoveel plezier in de open lucht wordt gezongen. “Let me entertain you”, zingen de feestelijk uitgedoste zangers en zangeressen van Zjo!on op het Arsenaalplein. Ze moedigen het publiek aan tot er meegeklapt wordt. Het slechte weer lijkt de Brabantse muzikanten nóg fanatieker te maken. Toehoorders schuilen aanvankelijk onder parasols of staan in de miezerregen te kleumen, maar worden meegevoerd in het enthousiasme.
parapluutjes

Hetzelfde scenario voltrekt zich op de Markt van Terneuzen, waar koor Bombary uit Poortugaal, een dorp onder Rotterdam, Uptown Funk van Bruno Mars zingt. Op de terrassen wordt zelfs gedanst. Bryan en Mike (3) staan vooraan als EigenWijs op de Markt zingt, met kleine parapluutjes. De tweeling uit Sluiskil trotseert wind en regen om hun tante aan te moedigen.

Aan het einde van de middag komen alle koren samen op de Markt voor een slotevenement. De regen komt dan met bakken uit de lucht, maar gewapend met paraplu’s staan koorzangers toch voor het podium, waar EigenWijs-dirigente Christine Vermaas hen dirigeert. Het lied kon niet toepasselijker zijn: “Ik kan het niet, ik kan het niet alleen”, zingen de koren uit volle borst.

Bron: PZC

Drukbezochte Korenroute door Terneuzen